Ik woon in Deventer, in het Noordenbergkwartier, een wijkje in de binnenstad met een rijke historie. Zo werd in het jaar 882 de bloeiende handelsstad geplunderd door de Vikingen, waarna een aarden wal werd gebouwd ter verdediging van de stad. Precies op die plek staat mijn huisje. Dit is ook de omgeving die in de jaren 70 werd gebruikt als decor voor de film A Bridge Too Far, over de Operation Market Garden in WO II. De wijk was zo vervallen dat het leek alsof de bombardementen gisteren hadden plaatsgevonden.
Inmiddels is er, net als in veel binnensteden, een metamorfose aan de gang. Oude vervallen panden worden opgeknapt en er ontstaat een nieuwe mix van oude bewoners en nieuwelingen die nog veel van de historie kunnen leren van de oudgedienden. In onze buurt staat een buurthuis, de Fermerie, waar enthousiaste buurtgenoten een museum hebben opgericht met foto's en verhalen. De buurtvereniging is steeds actiever en organiseert regelmatig activiteiten zoals muziekavonden, een gezamenlijk diner en het buurtpraatje. Voor dit buurtpraatje worden buurtgenoten gevraagd om op zondagmorgen eens te komen vertellen over wat ze bezighouden en wat interessant zou kunnen zijn voor anderen. Gisteren was ik aan de beurt om iets te komen vertellen. Ilona, actief bestuurslid, stelde voor iets te komen vertellen over de 20-80 regel, een
hoofdstuk uit mijn boek. Het publiek was zeer divers en de gesprekken ook.
Dit hoofdstuk gaat over het economisch principe dat 20% van de klanten 80% van de omzet geeft en dat 20% van de inspanningen gaat naar 80% van de omzet. Dat betekent dat je 80% van je tijd bezig bent met maar 20% van de omzet. Blijkbaar geef je onevenredig veel aandacht aan een klein deel van de totale opbrengst.
Dit geeft twee vragen:
1- Wat zou er gebeuren als ik 80% van mijn tijd eens kritisch tegen het licht zou houden en de keuze zou maken om aan de minst belangrijke zaken veel minder aandacht te geven. Hoeveel tijd zou me dat opleveren? Kan je 20% vrijmaken? Dat zou betekenen dat je van de 5 werkdagen, 1 dag overhoudt, die je kunt besteden aan nieuwe, andere, interessante dingen. Zou dat kunnen werken?
2- Wat zou er gebeuren als ik de opbrengst ga zien als geluk, plezier? 20% Van mijn leven, levert mij het meeste geluk op. Als ik datgene waar ik het minst gelukkig van word minder aandacht geef en als ik mij meer richt op datgene waar ik echt enthousiast van word, is mijn totale geluksgevoel dan groter?
De tweede vraag is een mooi gedachte-experiment, maar slechts gevoelsmatig te beantwoorden. Als het goed voelt, moet je het doen zou ik zeggen. De eerste vraag is eenvoudiger.
Ga maar eens door je agenda van vorige week en haal de echte bullshit zaken eruit. Dat hebben we geprobeerd tijdens het buurtpraatje en vooral de niet-pensionado's zag ik actief zoeken naar ruimtes in de agenda’s.
De ochtend mocht ik besluiten met een mooi verhaal:
Stop weten, begin te vragen.
Het was leuk om zo eens met mijn buurtgenoten in contact te komen en het was vleiend dat ik nog een aantal van mijn boeken “Stop Verkopen” gesigneerd heb kunnen verkopen. Zijn ze er toch weer mooi ingetuind.